Triggerpisteet

Triggerpiste (eng. trigger point) on paikallinen kipupiste lihaksessa. Aktiivinen triggerpiste aiheuttaa särkyä jokaiselle lihakselle tyypillisellä heijastealueella, esimerkiksi niskassa se voi aiheuttaa päänsärkyä. Latentti eli ”hiljainen” triggerpiste aiheuttaa liikelaajuuden ja lihaksen heikkenemistä, mutta ei särkyä. Latentista kipupisteestä voi kehittyä aktiivinen kipupiste. Triggerpisteen pystyy tunnistamaan kivusta, joka on yleensä jatkuvaa, syvää ja epämääräistä. Kipu ei ole kovaa ja se voi olla vaikeaa paikallistaa. Triggerpiste voi aiheuttaa myös tunnottomuutta ja kihelmöintiä.

Jatkuva rasitus lihaksessa synnyttää triggerpisteen − se voi syntyä äkillisesti kovasta treenistä tai vähitellen ajan myötä staattisesta työskentelystä virheellisessä asennossa. Muita syitä voivat olla mm. lihastasapainohäiriöt, stressi sekä ryhtivirheet. Ylikuormittamalla toista lihasta triggerpiste voi aiheuttaa uuden kipupisteen. Yleisimmät ongelma-alueet esimerkiksi päätetyöntekijällä ovat lapaluiden päällä sekä kallonpohjassa.

Hoito aiheuttaa kipua, jota on tarkoitus lievittää erilaisin tekniikoin; kipupisteitä hoidetaan pitkään painamalla ja lihasta ympäröivän lihaskalvon venytyksillä. Aktiivisen triggerpisteen tukahduttamiseen vaaditaan useimmiten muutamia hoitokertoja lyhyen ajan sisällä. Triggerpisteen syntymisen syy olisi hyvä selvittää, jotta se ei uusiutuisi.

                                                                                                             HENRI KARI
                                                                                                             URHEILUHIEROJA

 

Henrille voi varata aikoja Leppävaaran ajanvarauksesta: Ajanvaraus Leppävaara