Lymfaterapia

Mitä lymfaterapia on?

Lymfaterapia on turvotuksen vähentämiseksi kehitetty hoitomuoto, joka tehdään erityisellä tavalla hieroen. Turvotus heikentää kyseisen kehon osan toimintaa kuten esim. nivelen liikettä. Turvotus lisää kudoksiin kohdistuvaa painetta ja näin ollen aiheuttaa liikerajoitusta sekä kipua. Näin tapahtuu myös esim. leikkausten jälkeen.

Miten turvotus syntyy?

Turvotus liittyy useimmiten suurten operaatioiden jälkitiloihin (syöpäleikkaukset) tai ns. tylppiin vammoihin kuten ”puujalka” tai nilkan nyrjähdys. Tyypillisimpiä ongelmia ovat myös jalkojen turpoaminen päivän mittaan tai pitkään istuessa. Joskus ongelmana voi olla synnynnäinen imunestekierron toimintahäiriö.

Turvotus merkitsee sitä että kudoksessa on liikaa kudosnestettä. Imunestejärjestelmä (Lymfakierto) muodostaa eräänlaisen varaventtiilin, jonka avulla keho pyrkii estämään näkyvien turvotusten syntymisen. Imunestekierron toiminnan häiriintyessä keho ei itse pysty hoitamaan kudokseen syntynyttä ylimääräistä nestekuormaa. Turvotuksessa siis kudoksen nestekuormitus on kasvanut kun samalla kuljetuskapasiteetti on heikentynyt.

Lymfahieronta

Lymfahieronta on kevyttä, tiettyihin suuntiin tapahtuvaa rytmikästä pumppaamista. Lymfahieronnan tarkoitus on kiihdyttää vamma-alueen imusuonten toimintaa, laukaista, yleensä kivusta johtuvia, imusuonten kramppeja sekä estää verenpurkauksien sidekudostumista. Lymfahieronnalla voidaan myös vähentää arven muodostumisessa tavallisesti syntyvien kiinnikkeiden muodostumista. Lymfahieronta ei saa tuntua kivuliaalta, oli vamman laatu minkälainen tahansa.

Vammoissa lymfahieronnalla saadaan helpotettua kudokseen kohdistuvaa painetta, jolloin paraneminen nopeutuu. Turvotuksen vähennyttyä voidaan liikehoidot nivelen liikelaajuuksien palauttamiseksi aloittaa aikaisemmin (riippuen vamman laadusta).

Lymfahieronta Henkilöstö

Riitta Vesanen

Fysioterapeutti, Lymfaterapeutti, Urheiluhieroja, hintaluokka 2 ja 3