LISÄÄNTYNYT PÄÄNSÄRKY, NISKAONGELMAT TAI PUHEEN HANKALUUS? Syynä voi olla purentalihakset. ET OLE YKSIN mutta mistä apu ?

Olet varmaan, viime aikoina, huomannut lisääntyneen niskan jäykkyyden. Niin moni muukin. Purentalihakset jumissa tai leukanivel alkanut naksumaan. Mahdollisesti myös päänsäryn tai jopa kasvojen alueen ongelmat ovat ottaneet valtaa normaalia enemmän. Näihin ongelmiin löytyy yksi hyvä selitys. Maski.

Maskin pitäminen suojaa meitä ja muita tartunnan leviämiseltä mutta se myöskin vaikuttaa omaan toimintaamme. Maskin pitäminen aiheuttaa tunteen leuan alueelle ja silloin tulee helposti ”puskettua” leukaa sitä vasten. Yleensä huomaamattaan. Tällöin purentalihasten työ lisääntyy etenkin, hienolta nimeltään, Pterygoid lihasten osalta. Pterygoid lihasten työnä on työntää leukaa eteenpäin. Nyt kun maskia on käytetty jo jonkin aikaa niin monella nämä lihakset ovat ylikuormittuneet ja krampanneet. Tämä muuttaa leukanivelen toimintaa ja kun leukanivelen toiminta muuttuu niin muiden purentalihasten työ on hankalampaa ja ne ylikuormittuvat myös. Olet voinut huomata sen jo normaalissa arjessasi kuten esim. purkkaa syödessä leuat väsyvät tai monella muullakin tavalla.

Purentalihasten ongelmat voivat välillisesti vaikuttaa niskan jumiutumiseen, koska etenkin yläniska on suoraan yhteydessä purentalihasten toimintaan. Tämä taas voi lisätä päänsärkyjen tai joissain tapauksissa jopa migreenin pahentumista. Purentalihasten jumiutumisesta tulee ongelmia myös äänentuottoon, joita esiintyy mm. laulajilla tai puhujilla ja ne ilmenevät usein hankaluutena puhua pidempään tai tuottaa ääntä puhtaasti. Myös puheen puuroutuminen voi olla seurausta ylityöllistetyistä purentalihaksista.

Maskia tulee käyttää edelleen mutta ongelma poistumiseen ei tarvitse odotella epidemian laantumista. Purentalihasten hoitamiseen löytyy ja saa apua. Purentalihasten käsittelyyn erikoistuneet hierojat tai fysioterapeutit ja osteopaatit pystyvät auttamaan sinua ongelmissasi.

Varaa aika purentalihasten käsittelyyn