Lajiesittelyssä: Purjehdus, Formula 18

Purjehdusta pidetään yleisesti kipparilakki päässä pällistelevien paksujen ukkojen harrastuksena. Siksi useimmat yllättyvät, kun kuulevat, että kevytvenepurjehduksessa maksimisykkeet paukkuvat minuutin välein, ja että tunnin treenin aikana voi palaa 1000 kaloria.

Formula 18 on yksi maailman nopeimmin kasvavista purjeveneluokista. Kahdelle purjehtijalle – kipparille ja gastille – suunniteltu kaksirunkoinen 5.5 metrinen F18-katamaraani painaa 180kg, ja kantaa jopa 42m^2 purjeita. Nopeudet kasvavat helposti 15-18 solmuun, ja suotuisissa tuulissa veneet kulkevat yli 25 solmua. Myötätuuleen purjehdittaessa vene saattaa porautua aallon sisään, ja seurauksena on näyttävä veneen kaatuminen suoraan eteenpäin. Olennaisin ero yksirunkoisiin kevytveneisiin on räjähtävä kiihtyvyys, jonka huomaa joskus tahattomasti: Sivutuuleen käännyttäessä miehistö saattaa huomata roikkuvansa veneen perässä.

Veneen fyysinen kuormittavuus muodostuu useasta komponentista. Veneen purjepinta-ala ja vauhti vaativat samanaikaisesti voimaa ja hyvää tasapainoa.

1) Trapetsiliiveissä roikkuminen vaatii hyvää keskivartalon hallintaa etenkin kipparilta, joka ei voi tukea veneen herkään peräsimeen. Lisäksi reisi- ja pakaralihakset ovat staattisessa jännityksessä tasapainottelun takia.

2) Gasti säätää jatkuvasti purjeiden trimmiä, ja suuresta purjepinta-alasta johtuen voimaa tarvitaan paljon. Purjetta säädetään käytännössä koko ajan, ja siksi rasitus on luonteeltaan staattista.

3) Kilparadalla manöövereihin käytetty aika voi merkitä kymmenien metrien menetettyä etua. Siksi vauhti ratkaisee. Myötätuulipurjeen nostaminen ja laskeminen vie pulssin helposti maksimisykkeisiin – ja palautuminen tapahtuu trapetsilla roikkuen, eli jossain 70-80% paikkeilla.

4) Mainitsemisen arvoinen haaste on myös veneen kaatamisen jälkeen tapahtuva punnerrus saada vene pystyyn, ja sen jälkeen itsensä vetäminen takaisin veneeseen. Veneeseen könyäminen litimärkä kuivapuku, trapetsiliivi ja kelluntaliivi päällä samalla kun vene jo liikkuu juoksuvauhtia eteenpäin imee mehut tehokkaasti.

Formula 18 kysyy hyvää keskivartalon kuntoa roikkumista ja tasapainottelua varten, sekä hyvää tasapainottelua tukevaa voimaa reisissä ja pohkeissa. Hartiat ja käsivarret ovat köysistä vetelemisen olennaisin komponentti, aerobinen kunto helpottaa palautumista manöövereistä.

Hyviä treenimuotoja ovat monipuoliset tasapainoa vaativat jalkatreenit, leuanveto eri otteilla, selän ja hartioiden perusvoima, sekä tietysti monipuolinen vatsalihasten rääkki. Koska rasitus on pitkäkestoista, mm. Bodypump ja muut sopivasti rasittavat pitkiin sarjoihin keskittyvät treenit auttavat varautumaan kauteen.

Jos haluat kokeilla F18-purjehdusta, käy osoitteessa www.f18.fi. Aloittaminen ja kokeilu on kevyillä tuulilla helppoa, ja vauhdin hurma vie mennessään, jolloin purjehduskunto kohoaa kuin itsestään.

Markus Ahonen