Kotivinkki: Tenniskyynärpää

Lateraalinen epikondyliitti eli Tenniskyynärpää on nimestään huolimatta nykyään yleisempi vaiva ennemminkin toimistotyötä tekevillä tai työssä, jossa rasitus ja toistot ovat jatkuvia. Oireet ilmenevät eniten puristusvoiman heikkoutena erityisesti käsi ojennettuna. Arjessa kivun huomaa usein kyynärnivelen ulkosivulla esimerkiksi nostaessa maitopurkkia, joilloin kipu saattaa estää näikin yksinkertaisen kotiaskareen tekemisen. Pahimmillaan vaiva voi kestää vuodenkin päivät, joten tenniskyynärpään oireiden ilmaantuessa niiden hoitoon kannattaa paneutua heti.

Jo kipeytyneen käden kanssa tulisi pyrkiä välttämään rasittavaa liikettä tai tehdä työtehtävät tuetusti ja kiinnittää erityistä huomiota ergonomiaan. Tässäkin tapauksessa kinesioteippi voi antaa tarvittavan tuen, jolloin kyynärvarren ojentajalihasten aiheuttama nivelnastaan kohdistuva rasitus saadaan kevennettyä.

Kotihoitona voi tulehtuneessa kädessä auttaa kylmä, sekä poikittaisvenyttely kyynärvarren alueella. Mikäli oireiden syynä on liian rasittava kuorma lihasvoimaan nähden voi maltillisesti etenevistä isometrisista lihasharjoitteista olla suurta hyötyä. Tärkeää on saada ylirasittuneelle alueelle aikaan vilkastunut verenkierto kevyillä pumppaavilla liikkeillä. Päivittäinen venyttely kipualueelle lievittää myös oireita.

Kuvassa: Kinesioteippaus koulutus Suomenojalla.


Ohje:
Ota pallo, mieluiten kuminen, jotta se ei liu’u pöydällä ja pyöritä sitä ranteen ja kyynärvarren alla. Paina palloa kipeään kohtaan, koukistaen ja ojentaen samalla rannetta pumppaavalla liikkeellä. Liikuta rannetta sivulta sivulle, liikuttele sormia ja nyrkistä samalla kun painat pallolla kipukohtaa. Voit tehdä pallolla pientä pyörivää liikettä, joka hieroo lihaksia. Paina kipukohtaa kevyesti pallolla käden päältä ja toista ranteen ja sormien liikkeet. Voit tehdä kotihoitoa tuntemusten mukaan vaikka päivittäin.