Kotivinkki: “Noidan nuoli”

Noidan nuoli on inhottava vaiva ja se iskee yleensä silloin kun sitä vähiten kaipaisi. Noidan nuoli on alaselän alueen ylirasitustila, joka kehittyy pitkän ajan saatossa. Useimmiten alaselkä on ollut hieman jäykkä jo pidemmän aikaa. Itse kramppaaminen on äkillinen ja liittyy usein johonkin tekemiseen kuten nostamiseen tai nousemiseen tuolilta. Ongelma helpottuu yleensä lähiviikkojen aikana mutta oireillessaan aiheuttaa paljon ongelmia ja päänvaivaa.

Oireen syy on yleensä muualla mutta itse kipu kohdistuu useimmiten lihakseen nimeltä quadratus lumborum. Tämä lihas sijaitsee alaselässä molemmilla puolilla erikseen ja se kiinnittyy lantioon sekä alimpiin kylkiluihin ja lannerankaan.  Sen tehtävänä on liikuttaa rankaa ja vetää alimpia kylkiluita alaspäin. Tämän takia noidan nuoli voi joskus tuntua siltä että on vaikea hengittää syvään.


Jos noidan nuoli toistuu on ongelman syy hyvä selvittää fysioterapeutin vastaanotolla. Kipua ja kramppia voi lievittää manuaalisilla käsittelyillä, hieronnalla ja venytyksillä. Kotikonsteilla voit myös helposti rentouttaa quadratusta.


Ohje:

Mene kylkimakuulle, laita alempi jalka suoraksi ja ylempi koukkuun vartalon eteen. Käännä ylävartalo punnerrusasentoon ja työnnä käsillä ylävartaloa ylös niin että tunnet kevyen venytyksen kyljen ja alaselän alueella suorana olevan jalan puolella. Vie niin pitkälle että tunnet pienen kiristyksen. Jätä siihen ja rentoudu. Kun kiristyksen tunne häviää lisää venytystä hieman. Toista tämä muutaman kerran. Tee muutaman kerran  päivässä.