Ihmisiin erikoistunut (Fysioterapia tänään eli mikä minua vaivaa?)

Jokaisella ihmisellä on oma käsityksensä erilaisista hoitomuodoista. Vahvimpina ehkä kuitenkin pinnalle nousevat hieronta- ja fysioterapiapalvelut. Kokemukset näistä aloista perustuvat oikeastaan yhden tai parin toimijan perusteella tehtyihin johtopäätöksiin. Nämä alat ovatkin vahvasti ns. henkilösidonnaisia aloja eli jos olet kerran saanut huonoa palvelua niin usein tulee mieleen että tämän alan ihmiset eivät pysty minua auttamaan. Olen usein vastaanotollani kuullut lauseen ”olen käynyt siellä ja täällä fysioterapiassa ja hieronnassa yms. hoidoissa mutta vaiva sen kuin jatkuu”. Ongelma on yleensä helpottunut hetkeksi mutta palaa aina aika-ajoin takaisin. Kuulostaako tutulta?
Fysioterapia on erittäin laaja käsite, joka omalta osaltaan luo edellä mainitsemani ongelman. Toimijoita (kuten muissakin hoitoalan ammattikunnissa) on paljon ja kaikki me olemme erilaisia. Jokainen toimii koulutuksensa ja oman ajattelumallinsa mukaisesti, jotkut paremmalla ja toiset huonommalla menestyksellä. Osa ammattilaisista uudistuu ja kouluttautuu koko ajan ja osa jämähtää telineisiin. Yleensä se telineisiin jäävä osa on sitä huonommin menestyvää porukkaa. Fysioterapia sekoitetaan usein fysikaalisiin hoitoihin, jotka kuitenkin eroavat aikalailla toisistaan. Fysikaaliset hoidot (mm. sähkö-, ultraääni-, lämpö/kylmähoidot) ovat osa fysioterapiaa. Fysikaaliset hoidot täydentävät hyvin tehtyä tutkimusta ja hoitosuunnitelmaa.

Kaiken hoitamisen avain on selvittää, mikä sinua vaivaa?

Joskus se löytyy helposti, kuten esim. selkä tulee kipeäksi kaksi päivää sen jälkeen kun teit mökillä kuution polttopuita ja edellisestä kerrasta, kun heilutit kirvestä, on 3 vuotta. Kipu helpottuu muutamassa päivässä yleensä levolla ja pienellä liikkeellä/jumpalla. Muutama käsittelykään ei yleensä pahaa tee jos tarve sitä vaatii.
Joskus oire tulee ilman sen suurempaa syytä. Esimerkiksi lenkillä yhtäkkiä alkaa polvea vihlomaan tai työpäivän aikana selkä kipeytyy. Olet tehnyt ko. toimintaa jo vuosia mutta sitten se kipu vain alkoi ja se on vaivannut sinua koko ajan tai ajoittain. Et oikein muista miten se alkoi ja teitkö jotain erikoista ennen sitä. ”Se vain tuli”. Tällöin kyse on ylirasitusvaivasta. Ei ylirasitusta siitä, mitä teet/teit vaan siitä että kehossasi on jonkinlainen toimintahäiriö, mikä on ohjannut kuormitusta, kevyissäkin rasituksissa, väärään paikkaan. Nämä toimintahäiriöt voivat olla seurausta monien vuosien takaa esim. vanhoista leikkauksista , vammoista, kaatumisista tai vaikka siitä kirveen heiluttamisesta johtuneesta kivusta. Kun ongelman syy löytyy niin hoitaminen on helppoa! Joskus oireen aiheuttaja on kaukana itse oireesta, jolloin oirealueen hoito ei osu oikeaan kohtaan ja oire palaa ja palaa ja palaa……
Fysioterapian tärkein tehtävä on selvittää missä, oireen aiheuttava, toimintahäiriö on, mistä se johtuu, miten se korjataan ja kertoa se asiakkaalle!

Fysioterapeutti on liikkeen asiantuntija. Omassa käyntikortissani lukee alaraajoihin erikoistunut. Joo, olen kyllä tehnyt paljon töitä lantion, alaselän ja alaraajojen ongelmien kanssa, mutta koulutuksien, muuttuvan hoitoalan ja ihmisen kokonaisuuden huomioon ottaen taidan muuttaa siihen tekstin: ihmisiin erikoistunut.
Syysterveisin
Mikko Virtala
Fysioterapeutti

Ihmisiin erikoistunut